top of page

Home > Agenda vanaf 2025

Galerie - Agenda vanaf 2025

26/01/2025 - 28/03/2024                            Eva Dijkstra - Sven Boel
04/2025                                                          René Korten - Iris Bouwmeester
27/09/2025                                                     Danielle Van Broekhoven - Philippe Gouwy
11/2025                                                            Michael Kravagna
Eva_L.jpg

EXPO: EVA DIJKSTRA - SVEN BOEL

26/01/2025 >> 28/03/2025

VERNISSAGE 26/01/2025 16u-19u

Galerie Art Forum, Napelsstraat 36, 2000 Antwerpen

​

EVA DIJKSTRA

​

Het werk van Eva Dijkstra is gebaseerd op de taal van minimalisme en harde abstractie. Op het kruispunt tussen schilderkunst en beeldhouwkunst, en kunst en design. Doordat de werken zichzelf als niet-objectief voorstellen, openbaart zich na nader onderzoek hun ware betekenis.

Elk van de werken vindt zijn oorsprong in gegevens, zoals de World Happiness Index, en de mondiale temperatuurstijging. Eva ontleedt en vertaalt deze cijfers minutieus in nauwkeurig vervaardigde diagrammen.

Na dit eerste proces ‘ontwikkelt’ het werk zich tot gedurfde en kleurrijke composities. Zowel exact als abstract. Eva werkt voornamelijk met gevormde doeken en samengestelde wandobjecten, wat deel uitmaakt van haar zoektocht om 2D met 3D te combineren. Verborgen vormen onder het canvas die verwijzen naar zowel de onderliggende diagrammen als een verborgen betekenis die ten grondslag ligt aan elk werk.
 

.

Sven_L.jpg

SVEN BOEL

​

De acties van Sven Boel spelen zich af op het intermenselijke niveau. Ik verkies het gebruik van het woord ‘acties’ eerder dan ‘werken’ en al helemaal eerder dan ‘sculpturen’ of ‘performances’, want in alles wat hij doet, zoekt de kunstenaar afbakeningen van dergelijke definities op, om ze vervolgens te doen vervagen. Hij maakt slingerbewegingen tussen vormen, disciplines en media. Hij experimenteert, boetseert en beschildert. Zijn relatie met het fysieke beeld is een spel of zelfs een sportief gevecht, met wederzijdse eerbied en aanvaarding: als het beeld wint, zal de maker zich gewonnen geven.

Hoewel zijn kleurrijke beelden als abstract omschreven zouden kunnen worden, hebben ze altijd een zekere openheid, een kenmerkende aantrekking, vergelijkbaar met de herkenbaarheid tussen mensen onderling, ook al spreken we bijvoorbeeld niet dezelfde taal. Sommige hebben de vorm en zwaarte van een bal, andere lijken op een boksbal of een wiel, hebben een hendel. Op die manier spreekt Sven Boel een zin voor aanraking aan, een reflex tot wisselwerking (tactiel of taalkundig).

Meestal begint een idee voor Sven Boel bij intermenselijke communicatie: in een toevallige conversatie of een opvallende uitspraak. Net dát zoeken zijn beelden in hun (min of meer) finale vorm ook op: zelden zijn ze statisch. Meestal activeert hij ze door een zelfgebouwd mechanisme of met zijn eigen lichaam. Dat performatieve aspect staat niet veraf van onze dagelijkse verzameling gestes, handelingen en formuleringen: een zoeken naar communicatie, een reiken naar de ander. Het werk is pas klaar wanneer het aanleiding geeft tot een uitwisseling. De essentie bevindt zich voor hem in de interactie die ontstaat, de interesse of respons die zijn acties bij een medemens wekken.

Er is een werkelijkheid of een ervaring, en er is de communicatie daarvan naar de ander. Die onderlinge interactie is van levensbelang voor de mens, maar toch slagen we er meestal niet in om exact communiceren wat we bedoelen. Onze taal is ontoereikend. Dat zorgt voor nogal wat (spraak)verwarring en misverstanden, maar het besef van onze absurde en bij momenten tamelijk pathetische pogingen tot communicatie met soortgenoten opent ook een deur naar humor, speelsheid en empathie. Precies daarover gaat het werk van Sven Boel: hij onderzoekt de relatie tussen werkelijkheid, beeld en communicatie. Zijn acties bevinden zich in een subjectieve tussenruimte, waar hij het belang van taal en het intermenselijke spel van toeval, symbolen, gebaren en reacties observeert.


Tamara Beheydt, februari 2023

 

.

Huang-Jooss
bottom of page